HRASTOV KRST U FLAŠI

Sve rakije koje nakon odležavanja treba da imaju zlatnožutu boju treba čuvati u ovinjenim hrastovim buradima.
Treba odmah naglasiti da hrastova burad ne odaju samo boju rakiji u toku čuvanja, već i čitav niz drugih sastojaka koji
veoma pozitivno utiču na njen ukus i miris, a koji su sadržani uglavnom u hrastovini.
Da bi se ubrzao proces sazrevanja, rakija se čuva odredeno vreme na tavanu gde su temperature ralativno visoke,
pa usled toga brže teku reakcije oksidacije (otpražnjeni prostor) i ekstrakcije (izdavjanja) sastojaka hrastovine pod
dejstvom alkohola. Pre svega, izdvajaju se taninske materije, hemiceluloza, lignin, mineralne materije itd. Poznato je
da pod dejstovm alkohola dolazi do razgradnje lignina i nastajanja nekih aromatičnih aldehida koji veoma pozitivno
utiču na aromu rakije. U toku sazrevanja (starenja) rakije odvijaju se procesi oksidacije pojedinih sastojaka rakije
(aldehidi, alkohol i dr.), zatim esterifikacije a toku kojih iz alkohola i kiselina u rakiji nastaju estri veoma
prijatne arome, kao i acetalizacije, tj. reakcije alkohola sa aldehidima.
Ako se ne raspolaže hrastovim buradima, a rakija treba da sazreva u njima, može da se pribegne improvizaciji na taj način
što se u staklene sudove (balone i sl.) sipa rakija, ali toliko da ostane otpražnjeni prostor i u njih ubace hrastove daščice
dimenzije oko 10 x 2 x 1 cm. Hrastove daščice treba da budu prethodno ovinjene i dobro osušene na suncu. Na svaki litar
rakije u staklenom sudu dolazi 1-2 daščice (može i više), a zavisnosti od toga koliko su puta upotrebljavane.
>>Cena i kontakt za flaše sa hrastivim krstom<<
No comments:
Post a Comment